Život s chronickou ránou aneb K pohodě musí pomoci i okolí
Za chronické rány považujeme ty, které nereagují na počáteční ošetření nebo se navzdory odpovídající péči stále nehojí. Odhaduje se, že jen ve... Celý článek
Jezte rozmanitou stravu, abyste získali dostatečné množství energie. Chybět nesmí bílkoviny, vitamíny, minerály a další látky, které prospívají hojení. Zdravý talíř by měl obsahovat skladbu různých potravin a být pastvou i pro oči. Výživový plán musí vždy odpovídat energetickým nárokům pacienta. Ta se odvíjejí od věku, pohlaví a denních aktivit. Co které potraviny mohou nabídnout?
Jezte 5 nebo 6 malých porcí denně. Místo tří velkých jídel se zkuste stravovat častěji, nevynechávejte svačiny. Tak získáte dostatek výživy, a tím pádem i síly k hojení. K příkladům lehkého občerstvení patří:
Jako velmi prospěšné se ukázalo pití ovocných a zeleninových šťáv. Pokud budete chtít vyzkoušet něco navíc, multivitamínové doplňky představují dobrou volbu. Dávejte přednost těm, které pocházejí z přírodních zdrojů. Vitamíny vyráběné uměle tělo nejenže často nepřijme, ale dokonce jsou podezřelé z toho, že podporují vznik některých typů rakoviny.
Pokud máte cukrovku nebo vysokou hladinu krevního cukru, pořiďte si osobní glukometr a pečlivě sledujte hladinu cukru v krvi. Právě diabetes totiž často stojí za špatným hojením ran. Hlídání hladiny cukru v krvi pomůže s uzdravováním a může též zabránit infekci. Možná budete muset navštívit svého lékaře nebo přímo diabetologa, aby vám pomohl kontrolovat hladinu cukru v krvi prostřednictvím úpravy stravy a někdy i léků.
(hah)
Zdroj:
Datum publikace: 27.8.2016
Za chronické rány považujeme ty, které nereagují na počáteční ošetření nebo se navzdory odpovídající péči stále nehojí. Odhaduje se, že jen ve... Celý článek
Zážitková turistika představuje rychle se rozvíjející odvětví cestovního ruchu na mezinárodní úrovni. Rizika spojovaná s dobrodružnými sportovními... Celý článek
O krok napřed V dnešní době se bolesti během zákroku bát rozhodně nemusíte. Trhání probíhá vždy v anestezii – tedy v lokálním znecitlivění. Co ale b... Celý článek