Papain

Enzym pocházející z nezralých plodů papáje. Získává se frakcionováním, odstřeďováním a ultrafiltrací z mléčné šťávy nezralých plodů tropického stromu Carica papaya z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky. Čím jsou papáje zralejší, tím méně enzymu obsahují.

Papain byl od svého objevení používán především v onkologii. Byla prokázána jeho účinnost ve snižování nežádoucích účinků spojených s chemo- a radioterapií. Napomáhá trávení masa, v přírodní medicíně se často využívá lokálně k ošetření bodnutí včelami nebo vosami nebo žahnutí medúzou.

V kožním lékařství se používá v léčení ekzémů a ran s odumřelými tkáněmi.

Indikace:

  • bércové vředy,
  • prevence trombóz,
  • doplněk onkologické léčby,
  • podpora trávení,
  • léčba ekzému a nekrotických defektů.